Monday, August 30, 2021 - 15:37

Policijski službenici PU Grude rasvijetlili su kazneno djelo Lažno prijavljivanje, a za izvršenje istoga osumnjičen je J. R. (43) iz Gruda.

Naime, dana 19.08.2021. godine u 11,15 sati u prostorije PU Grude pristupio je J. R. (43) i prijavio kazneno djelo Krađa iz članka 286. KZ F BiH koje su, prema njegovim navodima, dana 09.07.2021. godine počinili policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a ŽZH tijekom akcije kodnog imena „Lord“ koja je provedena toga dana.

 

            O navedenoj akciji izvijestili smo javnost u priopćenju objavljenom 12.07.2021. godine, isto je moguće pročitati klikom na slijedeći link: https://mupzzh.ba/content/u-grudama-zaplijenjeno-25-paketi%C4%87a-bijele-pra%C5%A1kaste-tvari-koja-asocira-na-kokain.

Podsjećamo, dana oko 19,15 sati, postupajući po zavedenoj akciji kodnog imena „LORD”, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a ŽZH su u Ulici Mate Bobana u Grudama vršili radnju zaustavljanja i kontroliranja vozila marke „Opel Astra”, BH reg. oznaka, nakon čega se isto nakratko zaustavlja, te nastavlja kretanje prema ulici Gojka Šuška, gdje nakon kraće vožnje vozač iz vozila izbacuje metalnu kutijicu te nastavlja kretanje.

Policijski službenici osigurali su mjesto događaja, naknadno je na istome izvršen očevid; također, došli su do saznanja da je vozilom upravljao J. R (43) iz Gruda.

Isti dan oko 19.20 sati, dok su policijski službenici SKP-a MUP-a ŽZH prilazili obiteljskoj kući J. R. koja se nalazi u Grudama, uočili su da ženska osoba, naknadno je utvrđeno da se radi o osobi A. K., s balkona navedene kuće baca crni predmet u vrt pored obiteljske kuće.

Mjesto događaja je osigurano, naknadno je na istome izvršen očevid.

Utvrđeno je da se u metalnim kutijama nalazilo ukupno 25 paketića paketića bijele praškaste tvari koja izgledom asocira na opojnu drogu kokain.

J. R. i A. K. su lišeni slobode,  te je u službenim prostorijama MUP-a ŽZH nad njima izvršena kriminalistička obrada a po završetku obrade J. R. (43) je, uz Izvješće o počinjenom kaznenom djelu Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 238. KZ-a F BiH, predan Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu na dalje postupanje.

Dana 09.07.2021. godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a su od  osobe I.A. (28), na Potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, oduzeli dva mobilna telefonska aparata marke „Samsung“ koje je J. R. (43) predao toj osobi tijekom bijega od policijskih službenika.

Dana 19.08.2021. godine u 11,15 sati u prostorije PU Grude pristupio je J. R. (43) i prijavio da su policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a počinili kazneno djelo krađa na njegovu štetu, premda je iz gornjih navoda vidljivo da su isti postupali sukladno zakonskim odredbama.
           Postupajući po zaprimljenoj prijavi istražitelji Odsjeka kriminalističke policije PU Grude saslušali su svjedoke događaja, izvršili analizu kompletne dokumentacije predmeta vezano za privremeno oduzimanje mobilnih aparata od osobe I.A. (28).   Nakon toga je nad osobom J. R. (43)  u službenim prostorijama PU Grude izvršena kriminalistička obrada a izvršenom kriminalističkom obradom utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je J. R. (43) na opisani način počinio kazneno djelo Lažno prijavljivanje.

Po završetku kriminalističke obrade PU Grude podnijela je Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu Izviješće o počinjenom kaznenom djelu protiv J. R. (43) zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Lažno prijavljivanje iz čl. 347. Kaznenog zakona F BiH.

 

 

UPRAVA POLICIJE