Thursday, November 17, 2016 - 10:34

Ljubuški, 17. studenoga 2016. godine

Obavještavamo vozače motornih vozila da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH propisano da, u razdoblju od 15.11. tekuće godine do 15.04. iduće godine, obvezna uporaba zimske opreme na svim vrstama motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika

Za motorna vozila do 8 sjedala i motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone zimska oprema podrazumijeva:
Pneumatici sa zimskim profilom (zimske gume) na svim kotačima, s tim što dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4mm ili pneumatici sa ljetnim profilom (ljetne gume), s tim što dubina gazećeg sloja minimalno 4mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:
Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (zimske gume), s tim da dubina gazećeg sloja minimalno 4mm, lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili pneumatici sa ljetnim profilom s tim da dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (kada pada snijeg i zadržava se na kolniku, ugažen snijeg na kolniku, kiša koja se ledi na kolniku, zaleđen kolnik) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Pod zimskim uvjetima prometa na cestama smatra se postojanje najmanje jedne od slijedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolniku,
b) kada na većoj površini kolnika ima ostataka ugaženoga i sleđenoga snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolniku,
d) kada je kolnik zaleđen.

Policijski službenici će prilikom redovitih aktivnost kontrolirati da li vozila u prometu na cestama posjeduju zimsku opremu.
Zakonskim odredbama je propisano da motorna vozila, koja su u navedenom razdoblju zatečena u prometu bez zimske opreme, se isključuju iz prometa a vozačima se izriču propisane novčane kazne.

Također, kada je riječ o vozilima koja su u vlasništvu pravnih osoba (poduzeća itd), osim vozačima kazne se izriču i pravnoj osobi, kao i odgovornoj fizičkoj osobi.

Apeliramo na vozače da se u svakom smislu, što uključuje i korištenje zimske opreme, odgovorno ponašaju u prometu, kako bismo u što je moguće većoj mjeri izbjegli neželjene posljedice (prometne nesreće, zastoje u prometu kod zimskih uvjeta vožnje itd.)

 

UPRAVA POLICIJE MUP-a